Sivu päivitetty 17.2.2006

 


 

 

Ei koko maailman tarvitse noudattaa koraania

 

Muslimimaailmassa kuohuu. Tanskan liput palavat mielenosoituksissa ja pari lähetystöäkin on poltettu. Tanskalaiset tuotteet ovat boikotissa, muslimimaat vaativat Tanskan hallitukselta virallista anteeksipyyntöä, lähettiläitä kutsutaan kotiin ja Tanska varoittaa kansalaisiaan matkustamasta muslimimaihin. Ja miksi? Koska tanskalainen sanomalehti uskalsi neljä kuukautta sitten mennä julkaisemaan pilapiirroksia islamin perustajasta, profeetta Muhammedista.

Jyllands-Postenin tarkoituksena oli selvittää onko Tanskassa itsesensuuria islamin suhteen. Niinpä se päätti tutkia uskaltaisivatko pilapiirtäjät piirtää luterilaisessa Tanskassa Muhammedin kuvan. Koraaninhan katsotaan kieltävän sen. Lehti pyysi 40 pilapiirtäjältä heidän näkemyksensä profeetasta julkaistavaksi lehdessä. Kaksitoista lähetti kuvan, jotka lehti sitten julkaisi 30.9.2005. (Ohessa kuva kyseisestä sivusta, jotta ymmärtäisimme millaisista piirroksista kohu on noussut. Lehtitietojen mukaan muslimimaissa kiertää myös sellaisia tanskalaislehden julkaisemiksi väitettyjä piirroksia, joita tällä sivulla ei ole.)

Muslimi voi toki pitää Muhammedin kuvien tällaista nimenomaista julkaisemista vääränä ja jopa provokaationa, mutta eihän niitä ole hänelle tarkoitettu, vaan konservatiivisen tanskalaislehden maallistuneille luterilaisille lukijoille, jotka ovat tottuneet näkemään oman uskonsa pyhien kuvia joka puolella ja kaiken maailman asioista laskettavan leikkiä pilapiirroksissa. Se, että kuvat päätyivät maailmanlaajuiseen levitykseen ja jokaisen muslimimaan kansalaisten tietoisuuteen, on aivan muiden ansiota. Onkohan muuten varma, ettei muslimimaiden lehdissä pilailla meille pyhillä asioilla?

Muslimit valittavat, että me emme kunnioita tarpeeksi heidän uskontoaan ja esittävät jopa lännellä olevan tavoitteena islamin hävittäminen. Totuus on kuitenkin lähinnä päinvastainen. Täällä ollaan ylivarovaisia ja ylisuvaitsevaisia. Yli normaalin uskonnonvapauden meillä yritetään kaikin tavoin huolehtia maahanmuuttajien uskonnollisista oikeuksista ja heidän kulttuuriaan pyritään ymmärtämään loputtomasti. Juuri tähän tanskalaislehti halusi kiinnittää huomiota. Miksi tanskalaisten tulisi noudattaa koraania, joka ei ole heille pyhä kirja ja jonka sisältöä he eivät edes tunne? Kuinkahan mahtaa olla vastavuoroisesti kristittyjen oikeuksien kanssa muslimimaissa?

Tanskaa ja muita länsimaita vastaan riehuvat protestit ovat painostusta, jolla islamilainen maailma pyrkii pakottamaan meidät noudattamaan omia sääntöjään. Jos kiristykseen suostutaan, kohta on edessä seuraava vaatimus. Muslimien on opittava tulemaan toimeen meidän kanssamme. Enemmistö päättää täällä yhteiskunnan säännöistä ja maahanmuuttajien on hyväksyttävä ne. Heillä on oikeus harjoittaa uskontoaan, mutta eivät he voi vaatia, että muidenkin on noudatettava sen vaatimuksia. Eikä islam ole ainoa vieras uskonto. Pitäisikö meidän jatkuvasti varoa, ettemme loukkaa mitään niistä omassa maassamme?

Erityisesti muslimeja loukkasi kuva, jossa Muhammedin turbaani on piirretty räjähtämässä olevaksi pommiksi. Tämä ei kuitenkaan liene mikään tarkoituksellinen provokaatio, vaan se kuvastaa monen länsimaalaisen näkemystä islamista, joka näyttäytyy tiedotusvälineissä lähinnä itsemurhaiskujen ja pyhää sotaa saarnaavien pappien kautta. Palavat liput, savuavat lähetystönrauniot ja raivoavat kansanjoukot eivät mitenkään paranna tilannetta.

Tanskan hallitukselta on turha vaatia anteeksipyyntöä, koska se ei ole mitenkään vastuussa Jyllands-Postenin tekemisistä eikä pysty vaikuttamaan sen tuleviin toimiin. Diplomaattiset painostuskeinot anteeksipyynnön saamiseksi johtavat vain kiristyviin suhteisiin. Myöskään tanskalaiset yritykset eivät ole mitenkään sidoksissa Jyllands-Posteniin. Miksi niiden tuotteita pitäisi boikotoida? Ja mitä hyötyä siitä on? Entä ketä vahingoittaa se, että tanskalaiset turistit menevät muualle, tanskalaiset kehitysapurahat jäävät saamatta ja tanskalaiset avustustyöntekijät lähtevät kotiin? Eivät kaikki tanskalaiset ole vastuussa yhden päätoimittajan päätöksistä.

Jyllands-Posten on pahoitellut sitä, että kuvat ovat loukanneet muslimeja ja sanonut, ettei enää julkaisisi niitä. Myös Tanskan hallitus on valittanut tapahtunutta. Eiköhän nyt ole aika jatkaa eteenpäin keskinäisen kunnioituksen pohjalta. Kuvien julkaiseminen oli ehkä ajattelematonta, mutta muslimien reaktiot niihin ovat täysin ylimitoitettuja. Tilanteen kärjistyminen tuskin palvelee kenenkään etuja ja luulisi, ettei avoin välirikko lännen ja islamilaisen maailman välillä olisi muslimimaiden etujen mukaista lännen teknis-taloudellis-sotilaallinen ylivoima huomioiden - vaikka se ilmeisesti onkin joidenkin kiihkoilijoiden tavoitteena.

Arto Välikangas