Sivu päivitetty 13.4.2011


 

 

Harmaa talous kuriin

Suomen harmaan talouden arvoksi on arvioitu 5 miljardia euroa. Ongelmana ei ole ainoastaan verotulojen menetys, vaan veroja ja maksuja kiertävät yritykset kilpailevat epäreiluilla keinoilla rehellisiin yrittäjiin verrattuna. Monet yrittäjät ovat valittaneet, ettei heillä ole mitään mahdollisuuksia tehdä yhtä edullista tarjousta kuin ne jotka kilpailutukset voittavat. Kyllä sitä hieman ihmettelee, kun tarjoukset avataan ja osa tarjouksista on puolet halvempia kuin toinen puoli. Moni yrittäjä joutuu valitsemaan konkurssin ja kilpailijoiden keinojen käyttöönoton välillä.

Rakennustyömailla raikaa viron kieli samalla, kun 20.000 suomalaista rakennusmiestä on työttömänä. Ei minulla ole mitään virolaisia vastaan ja on hienoa, että maa on saanut itsenäisyytensä takaisin, mutta mitä järkeä nykymenossa on Suomen kannalta? Kaupunki tai kuluttaja toki saa työn halvemmalla, mutta toisaalta joudumme samaan aikaan maksamaan työttömyyskorvausta ja toimeentulotukea työttömille suomalaisille. Lisäksi tulevat verotulojen menetykset ja syrjäytyminen. Näin tapahtuu, vaikka kaikki menisi laillisestikin.

Ilmeistä on kuitenkin, että veroja ja maksuja kierretään laajamittaisesti. Harmaan talouden vastainen toiminta tuottaisi siihen panostetut rahat moninkertaisesti takaisin, mutta jostakin syystä poliisi ei kuitenkaan saa tarvitsemiaan resursseja. Eräs tapa ongelman hoitamiseksi olisi henkilökohtainen sirukortti, joka jokaisella työntekijällä pitäisi olla aina mukanaan. Kortissa olisi tiedot työnantajasta, maksetuista palkoista, sotu-maksuista ja veroista. Kortin puuttumisesta seuraisi rangaistus, ja jos maksuasiat eivät työntekijän osalta olisi kunnossa, seuraisi ulkomaalaisen kohdalla maastakarkoitus ja yrityksen osalta amerikkalaiseen tyyliin varojen jäädyttäminen ja sellaiset sakot, että törkeissä tapauksissa koko yrityksen olemassaolo joutuisi vaakalaudalle.

Veronkierron tutkinnassa pitäisi bonuspisteiden ja lentokilometrien kanssa näpertelyn sijaan keskittyä koko talousjärjestelmän ja yleisen moraalin kanalta merkittäviin asioihin: yrityksiin, joiden koko toiminta perustuu verojen ja maksujen kiertämiseen ja laiminlyöntiin.

Arto Välikangas