Sivu päivitetty 10.4.2005


   

Puolustukseen tarvitaan rahaa

 

Puolustusvoimain komentajan Juhani Kaskealan mukaan (HS 5.4.) hallituksen budjettikehysneuvotteluissaan päättämät ylimääräiset puolustusmenojen leikkaukset ovat saattamassa puolustusvoimat akuuttiin rahoituskriisiin. Aikaisemmat päätökset mukaan luettuina puolustusbudjetista katosi sata miljoonaa euroa.

Aukkoa paikataan peruuttamalla kertausharjoitukset lähes tyystin kahdeksi vuodeksi ja vähentämällä ilmavoimien lentotunteja ja laivaston merellä oloa. Puolustusministeri Seppo Kääriäinen hyväksyi hallituksessa tämän, Kaskealan sanoin, "syvän loven puolustusvalmiuteemme".

Ei Suomen turvallisuutta taata ja itsenäisyyttä puolusteta kriisitilanteessa vakuutteluilla ja juhlapuheilla. Siihen tarvitaan maanpuolustustahdon lisäksi aseita, koulutusta, harjoitusta ja kertausta.

Suomen kansan valtava enemmistö haluaa Suomen puolustautuvan aseellisesti kaikissa olosuhteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta. Kyllä Suomen kansa ymmärtää, että siihen tarvitaan rahaa.

Puolustusvoimilta vaaditut leikkaukset ovat runsaat 19 euroa suomalaista kohden. Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna yli viisi miljardia euroa eli tuhat euroa henkeä kohden. Eiköhän tuosta tonnista liikenisi parikymppiä maanpuolustuksen uskottavuuden ylläpitämiseen.

Ei nyt jätetä palovakuutusta maksamatta, hormeja nuohoamatta ja sammutinta huoltamatta vain siksi, että monet naapurit niin tekevät. Yhdellä naapureistamme palaa takapihalla ja sen naapurissa on palanut usein.

Arto Välikangas

 

(Julkaistu Helsingin Sanomissa 10.4.2005)