Sivu päivitetty 31.3.2006


 

 

Totuus Suomesta maahanmuuttajille

 

Alankomaihin siirtolaiseksi pyrkivälle näytetään elokuva, jossa kaksi miestä suutelee puistossa ja nainen ottaa aurinkoa yläosattomissa yleisellä rannalla. Tarkoituksena on arvioida oleskelulupaa hakevien kykyä hyväksyä uuden kotimaansa liberaalit arvot. Edelleen elokuvassa näytetään rikoksien vaivaamia slummeja, joihin monet maahanmuuttajista päätyvät asumaan. Pääsykokeessa kysytään mm. saako naisia lyödä ja onko naisten ympärileikkaus sallittua.

Alankomaiden muslimijohtajat pitävät elokuvaa loukkaavana provokaationa, jonka tarkoituksena on vain rajoittaa maahanmuuttoa muslimimaista. Elokuva saattaa olla turhan provokatiivinen eikä koko valtaväestökään varmasti suhtaudu myönteisesti julkiseen alastomuuteen tai homoseksuaalisuuteen, mutta ajatus sinänsä on kyllä hyvä ja sen käyttöön ottoa voisi harkita Suomessakin. Rikas länsimaa avokätisine sosiaaliturvineen kuulostaa kehitysmaan kansalaisista varsinaiselta paratiisilta, johon kannattaa pyrkiä vaaroja ja kustannuksia kaihtamatta. Ehkäpä heitä tulisi valistaa myös kolikon toisesta puolesta. Uuden kielen opettelemisen lisäksi heidän tulee vieraassa kulttuurissa olla valmiita unohtamaan suuri osa vanhoista tavoistaan ja arvoistaan. Monet asiat, jotka kotona ovat sallittuja, suotavia tai jopa pakollisia ovatkin uudessa maassa paheksuttuja tai jopa rangaistavia ja toisaalta omassa maassa paheksuttavat tai kielletyt asiat ovatkin kohdemaassa osa jokapäiväistä elämää.

Suomeen muuttoa harkitsevan afrikkalaisen muslimimiehen olisi ehkä hyvä tietää etukäteen, ettei hän voi enää kurittaa vaimoaan, koska tällöin vaimo ottaa eron ja yhteiskunta huolehtii siitä, että tällä on todellinen mahdollisuus siihen. Tyttären ympärileikkaaminen on rikollista ja yhteiskunta pyrkii kaikin tavoin estämään sen. Lapset kasvavat seksin ympäröiminä. Koulumatkan varrella kioskien ikkunat tihkuvat pornoa. Ulkomainoksissa vähäpukeiset naiset esittelevät uutta alusvaatemallistoa. Lasten ensimmäiset seksikokeilut tapahtuvat teini-iässä ja 18-vuotiaana tytär mahdollisesti muuttaa jonkun suomalaismiehen kanssa yhteen, saa lapsen tai tekee abortin eikä perhe voi sitä laillisesti estää. Kunniamurha on murha, josta seuraa elinkautinen ja lapsen lyöminen on pahoinpitely, josta sakkojen lisäksi voi olla seurauksena lasten huostaanotto. Islamin kieltämä alkoholi on osa niin jokapäiväistä elämää kuin juhlaakin. Sitä on saatavilla joka puolella ja lasten ensimmäiset kokeilut ajoittuvat teini-ikään.

Uuden kotimaan kulttuuri perustuu kristinuskoon ja islamia ei juurikaan tunneta, mutta yleinen suhtautuminen siihen on negatiivista, joskin uskonnon harjoittaminen sallitaan. Muhammed on suomalaisille epämääräinen historian henkilö, jolla ei anneta sen suurempaa arvoa kuin vaikkapa Marco Pololle. Vaikka lainsäädännössä kuinka kielletään rasismi, sitä varmasti esiintyy ja työttömyys maahanmuuttajien keskuudessa on selvästi suurempaa kuin valtaväestön piirissä. Lisäksi työttömyys on sitä korkeammalla tasolla, mitä kaukaisemmasta kulttuurista maahanmuuttaja tulee.

Etniset ravintolat rikastuttavat ruokakulttuuria, monet vanhat suomalaiset yritykset ovat maahanmuuttajien perustamia ja ulkomaalaisten asiantuntijoiden palkkaaminen yrityksiin tuo lisäarvoa talouteemme, mutta on käsittämätöntä, että maahan haluttaisiin ehdoin tahdoin suuria määriä ihmisiä aivan vieraista kulttuureista, kuten monet tahot ehdottavat. Keski-Euroopan esimerkki osoittaa, että massamuutto vieraista kulttuureista tuo suuria ongelmia. Monet Euroopan maat ovatkin ryhtyneet toimiin maahanmuuton rajoittamiseksi. Miksi Suomen pitäisi toistaa muiden virheet? Tuskin me haluamme Ranskan taannoisten rotumellakoiden kaltaisia ongelmia parin vuosikymmenen kuluttua.

Suuret ikäluokat ovat siirtymässä eläkkeelle, mutta maassa vallitsee edelleen suurtyöttömyys. Lisäksi työvoimaa on saatavissa lähialueilta samantapaisista kulttuureista. Massasiirtolaisuuden rohkaiseminen kaukomailta ei ole järkevää sen enempää lyhyen kuin pitkänkään aikavälin ratkaisuna mahdolliseen työvoimapulaan. Siitä aiheutuu vain ongelmia sekä Suomelle että tänne muuttaville.

Arto Välikangas