ELÄKKEET JA VANHUSTENHOITO


 

 

Vanhukset ja eläkeläiset ovat rakentaneet tämän maan hyvinvoinnin ja heillä on oikeus työnsä hedelmiin. Eläkeläisten muuta kansaa tiukempi verotus ei ole hyväksyttävää eikä eläkkeitä saa leikata takautuvalla lainsäädännöllä. Pienimpiä eläkkeitä tulee korottaa, niin että eläkkeellä tulee toimeen.

Eläkkeiden korottamista tärkeämpää on kuitenkin saattaa vanhustenhoito hyväksyttävälle tasolle. Nykyään sen taso on monin paikoin aivan katastrofaalisen huono. Makaamista osastoilla vaihtamattomissa vaipoissa ei voi mitenkään hyväksyä kenellekään ja meidän vielä toistaiseksi terveitten tulee muistaa, että kyllä se vanhuus on meilläkin edessä. Omaisilla on tärkeä rooli vanhusten elämässä, mutta ei heidän tehtävänsä ole käydä päivittäin syöttämässä omaisiaan. Sitä varten me maksamme korkeita veroja.

Laitoshoidossa olevalle vanhukselle on taattava muiden kansalaisten tapaan oikeus valita asuinpaikkansa, esimerkiksi lasten kotipaikan läheisyydessä. Vanhuksille on taattava inhimilliset olosuhteet myös laitoshoidossa. Suuria kustannuksia aiheuttava sairaalahoito ei useinkaan ole tarpeellista, vaan vanhukselle tulisi tarjota virikkeellinen elämän ehtoo pienissä yksiköissä mahdollisimman kodinkaltaisessa ympäristössä. Vanhuus ei ole sairaus.

Arto Välikangas