KOULUTUS JA OPISKELU


   

Meillä on tällä hetkellä syntynyt paradoksi, jossa maassa on saman aikaisesti suurtyöttömyys ja paheneva työvoimapula. Osittain tämä johtuu siitä, että suomalaisilla on väärä koulutus. Ennen maahanmuuton lisäämistä, meidän on pyrittävä korjaamaan ongelma suomalaisten koulutusta kehittämällä. Hehän osaavat jo kielen ja tuntevat kulttuurin.

Lukiota ja ammatillista koulutusta jatkossakin kehitettävä erillisinä kokonaisuuksina, koska nykyinen malli on toimiva. Ruotsissa käytössä oleva nuorisokoulumalli on johtanut yleisen vaatimustason laskuun ja valmistumisen lykkääntymiseen. Ammatillisen koulutuksen arvostusta ja suosiota on pyrittävä parantamaan, jotta koulutusrakenne vastaisi paremmin työmarkkinoiden tarpeita. Niillä tuntuu tällä hetkellä olevan pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta. Suomessa tarvitaan sekä yleissivistävää koulutusta, että suoraan ammattiin johtavaa koulutusta. Lukiota ja ammatillista koulutusta on siksi kehitettävä omina kokonaisuuksinaan. Koulujen välillä voidaan tehdä yhteistyötä ja ylioppilastutkinnon suorittamisen ammatillisen koulutuksen ohessa tulee olla mahdollista.

Yli vuosikymmenen muuttumattomana olleeseen opintorahaan on tehty inflaatiotarkistus, mutta se on lisäksi sidottava indeksiin, jotta samanlaista jälkeen jäämistä ei enää pääse tapahtumaan. Opiskelun tulisi olla mahdollista ilman työssäkäyntiä, mutta myös opintotuen tulorajoja tulee korottaa vastaamaan paremmin nykyistä palkkatasoa. Tulorajan ylityksen opintotukea laskeva vaikutus tulee muuttaa lineaariseksi niin, ettei tulorajan ylitys yhdellä eurolla alentaisi sitä nykyiseen tapaan koko kuukauden tuella, vaan prosenttiosuudella tulorajan ylityksestä. Tällöin ei tarvitsisi laskeskella voiko suostua jäämään ylimääräiseksi tunniksi töihin tai pelätä lomakorvauksia, lomarahaa yms. Tulospalkkio tai joulubonus voisi vaikka lämmittääkin.

Opintotuen määrän ei tule olla riippuvainen koulutuksen tyypistä ja myös omistusasunnossa asuvien tulee voida saada asumistukea vastikkeen ja korkojen maksuun. Kyllä opiskelijallakin tulee olla oikeus olla asuntosäästäjä.

Arto Välikangas