MAAHANMUUTTO


 
 
Totuus Suomesta maahanmuuttajille

Ei koko maailman tarvitse noudattaa koraania

Maassa maan tavalla

 
 

Helsingin Sanomat laskeskeli 1.3.2007 kuinka maahanmuuttaja voi säästää satoja tuhansia euroja Suomelle. Esimerkkinä käytettiin lääkäriä. Jutusta paistoi tarkoitushakuisuus. Lääkäreitäkö Suomeen ollaankin tuottamassa? Olivatko Ranskan taannoisissa rotumellakoissa autoja polttaneet lääkäreitä vai heidän lapsiaan? Eipä olisi arvannut millaisia Suomen hyvinvoinnin tukipilareita Itä-Helsingissä on kaapuihin kietoutunut. Onpa harmi, ettei tätä ole keksitty aikaisemmin. Täällä me olemme kasvattaneet lapsia ja kouluttaneet heitä, vaikka paljon edullisemmin olisi voitu tuoda valmiita aikuisia.

Helsingin Sanomat voisi varmaan jatkaa ansiokasta journalismiaan ja laskea kuinka suuren hyödyn keskiverto maahanmuuttaja on Suomelle tuonut ja kuinka suuri hyödystä jatkossa tulee. Laskelmissa voi käyttää apuna muita Euroopan maita, joissa maahanmuuttajia on ollut paljon kauemmin ja paljon enemmän. Se vain ihmetyttää, että näissä runsaan maahanmuuton siunauksista eniten hyötyneissä maissa sen vastustus on ollut kasvamaan päin.

Helsingin Sanomien kirjoitus oli tyypillinen yritys sotkea käsitteitä rinnastamalla asioita, joilla on jokin näennäinen yhteys. Koska tänne töihin tullut ulkomaalainen lääkäri näyttäisi hyödyttävän Suomea, niin kyllä silloin myös kouluttamaton, kielitaidoton, täysin vieraasta kulttuurista saapuva pakolainenkin hyödyttää. Samaan luokkaan kuuluu 1600-luvulla Suomeen saapuneen hollantilaisen kauppiaan rinnastaminen sadan tuhannen ei-eurooppalaisen muslimin maahanmuuttoon muutamassa vuodessa. Sama käsitteiden sotkeminen jatkuu edelleen.

Ongelman muodostaa sopeutuminen. Liikemiehiä opastetaan ymmärtämään kohdemaan kulttuuria. Ulkomaankomennuksilta tullaan usein takaisin maitojunalla, kun ei kestettykään vieraita oloja hyvästä palkasta ja korkeasta elintasosta huolimatta. Yksittäisen maahanmuuttajan kohdalla kyse on yksilön sopeutumisesta. Mitä vieraammasta kulttuurista tämä tulee, sitä vaikeampaa sopeutuminen on. Suurten maahanmuuttajajoukkojen kohdalla ongelmat ovat paljon laajempia, kuten esimerkit muista maista osoittavat. Slummeja, työttömyyttä, sopeutumattomuutta, syrjäytymistä ja rikollisuutta.

Pahinta on, kun ei edes yritetä sopeutua ja kaikkein suurimman ongelman muodostavat ne, joiden mielestä meidän tulee sopeutua maahanmuuttajiin. Puheet suvivirren ja joulujuhlien kieltämisestä kouluissa tai poikien ja tyttöjen erillisistä uimahallivuoroista muslimien oikeuksiin vedoten ovat täysin uskomattomia. Maassa maan tavalla tai maasta pois. Ulkomaalaisten on hyväksyttävä meidän tapamme ja sääntömme sellaisinaan.

Toisten virheitä ei tule toistaa. Laajamittaisen maahanmuuton ongelmat ovat niin suuria, että mahdolliseen työvoimapulaan on löydettävä muita ratkaisuja eikä maailman köyhyys- tai pakolaisongelmaa ratkaista ottamalla Suomeen pakolaisia. Ei, vaikka heitä tulisi miljoonia. Tulijoita kyllä riittäisi. Kaikkein köyhimmistä maista eli kaikkein kaukaisimmista kulttuureista.

Arto Välikangas